De Zotheid heeft bijna Rotterdam bereikt

Jullie hadden er misschien al over gehoord maar nu kun je het met eigen ogen aanschouwen: de Stultitia II Floating Folly (de drijvende zotheid) meert komende week aan in de Leuvehaven naast het Maritiem Museum in Rotterdam.

De Zwitserse kunstenaar Florian Graf bouwde dit vlotpaviljoen in het kader van het Erasmusjaar 2016 en zakt er de Rijn mee af van Bazel naar Rotterdam. Nou ja, zakken…  Dankzij de extreme regenval van de afgelopen maand is het een levensgevaarlijke onderneming geworden met hoge waterstanden, snel stromend water en fikse (onweers)buien. Desalniettemin is de verwachting dat de Stultitia deze barre tocht zal doorstaan en voor anker kan gaan in de kalme wateren van Rotterdam.

Aldaar vindt op dinsdag 12 juli aan boord een debat plaats over Erasmus en zijn ideeën in het licht van vraagstukken van deze tijd: samenleven in grote steden, immigratie, vluchtelingen en tolerantie. Het debat start om 19.30 uur in de Leuvehaven naast het Maritiem Museum, Leuvehaven 1, Rotterdam. Het publiek kan het debat volgen vanaf de steiger en de kade. De toegang is gratis.

Deelnemers aan het debat zijn: filosoof Liesbeth Levy, rabbijn Awraham Soetendorp, predikant Bert Kuipers en publicist Leo Molenaar. Moderator: Geert Maarse

Eerder, op woensdag 15 juni, sprak burgermeester Aboutaleb met Zwitserse denkers over de betekenis van Erasmus in het huidige Europa. Dat was bij de start van de tocht; het drijvende paviljoen lag toen nog aangemeerd in de Rijnhaven in Bazel.

Ben je de 12de al met vakantie? Dan is er geen man overboord. In onze 2016-editie, die geheel aan Erasmus gewijd zal zijn, verschijnt een uitgebreide reportage over dit kunstproject.

De tocht van de ‘Stultitia II’ van Bazel naar Rotterdam en de debatten ‘Humanum Est’ zijn georganiseerd door het Historisch Museum Bazel in samenwerking met het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam en met medewerking van het Maritiem Museum Rotterdam.