Wat is REALmag

Achtergrond

REALmag. is in 2012 opgericht door Jan van Wessel (psycholoog en vormgever ) en Ab Bol (grafisch vormgever). Het concept is oorspronkelijk afkomstig van Jan van Wessel die, vanuit zijn fascinatie voor het thema identiteit, een magazine maakte over dit onderwerp als eindexamenopdracht voor de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In 2012 heeft Jan het magazine samen met Ab Bol opgepakt en verscheen het eerste nummer over Schaamte. Het idee is om de menselijke identiteit (meer specifiek gedrag en emoties) te onderzoeken door de ogen van creatieve professionals en (sociale) wetenschappers. Sinds 2016 voert Ab Bol de hoofdredactie.

Doel

In onze individualistische maatschappij waarin de ik-cultuur hoogtij viert, willen we ons bezinnen op het begrip identiteit. Wie en wat bepaalt wie we zijn? Wat we voelen, denken en doen? In iedere editie buigen we ons vanuit een specifiek thema over deze vragen. We benaderen kunstenaars en wetenschappers om met ons mee te denken. In deze tijd van vluchtigheid en oppervlakkigheid wil REALmag. een platform zijn waarop tijd en ruimte is voor verdieping, ontmoeting en persoonlijke groei. We willen onze lezers en volgers inspireren tot verwondering en dialoog. Gezamenlijk willen we de wereld om ons heen iets beter begrijpen, verdragen en verfraaien.

Doelgroep

REALmag. richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in kunst, filosofie, psychologie, wetenschap en het thema identiteit. Publicaties zijn – al naar gelang het onderwerp en de auteur – in het Nederlands of Engels.

Het magazine

REALmag. verschijnt minimaal eens per jaar als gedrukt magazine. In een vast formaat (24 x 31 cm) en een bij het thema passende vormgeving. REALmag. is ongedateerd en daarmee tijdloos.

Ad hoc brengen we halve nummers uit in een kleiner formaat, bijvoorbeeld in aansluiting op een speciale gelegenheid of tentoonstelling. In 2015 was dit het Waanzin-nummer (#2,5) dat aansloot bij het thema van de Boekenweek.

REALmag.-dag

Minimaal een keer per jaar is er een release party in thuishaven Rotterdam waarbij we de nieuwe editie presenteren. Een gelegenheid waarbij onze lezers de mensen achter de bijdragen in het magazine en de redactie kunnen ontmoeten. Op een steeds weer verrassende plek bouwen we een feestje met optredens van schrijvers, wetenschappers, muzikanten en een pop-up-expositie van de deelnemende kunstenaars.

Redactie

De redactie bestaat momenteel uit:

Ab Bol (hoofdredacteur, vormgever)

Gert-Jan van den Bemd (bioloog, kunstenaar, schrijver)

Bob Verbruggen (kunstenaar)

Jan van Wessel (psycholoog, vormgever)

Selma Lagewaardt (filosoof, tekstschrijver/journalist)

Chrétienne van der Vuijst (medisch bioloog, wetenschapsjournalist/tekstschrijver)

Karin Storm (website- en internetspecialist)