Erasmus op een vlot

Van Bazel naar Rotterdam

Op woensdag 15 juni sprak burgermeester Aboutaleb in Bazel met Zwitserse denkers over de betekenis van Erasmus in het huidige Europa.

De dialoog vond plaats op een drijvend paviljoen; een kunstproject in het kader van het Erasmusjaar 2016. De redactie van REAlmag. was hierbij aanwezig. In hun 2016-editie, die geheel aan Erasmus gewijd zal zijn, verschijnt een uitgebreide reportage over dit kunstproject.

Ab Bol, hoofdredacteur van REALmag.: “Het project van Florian Graf is onderdeel van het Erasmusjaar 2016. Rotterdam en Bazel staan dit jaar stil bij het leven van de grote humanist die 550 jaar geleden in Rotterdam werd geboren en in 1536 stierf in Bazel. Graf bouwde een vlot met een paviljoen erop dat hij Stultitia II Floating Folly doopte, de drijvende zotheid. Met dit vlot vaart hij de komende weken via de Rijn vanuit Bazel naar Rotterdam. Onderweg maakt hij tussenstops in Mannheim en Keulen om schrijvers, filosofen en kunstenaars met elkaar in gesprek te brengen.”

Aboutaleb en zijn gesprekspartners spraken op het drijvende paviljoen over het gedachtegoed van Erasmus in onze huidige tijd. “Een tijd die veel overeenkomsten heeft met de tijd waarin Erasmus leefde, vol religieuze conflicten, politieke en sociale onrust”, vertelt Ab Bol. “Als humanist verdedigde Erasmus de vrijheid van het denken. Hij vond dat je elkaars mening moest respecteren en vooral met elkaar in gesprek moest blijven over verschil van inzichten. Aboutaleb sprak onder meer over hoe Erasmus trouw bleef aan zijn eigen overtuiging en toch op een positieve manier in heel Europa kon leven en werken.”

REALmag. is een zichzelf ontdekkend magazine over kunst en wetenschap. In de 2016 editie, die verschijnt op 28 oktober – de geboortedag van Erasmus – komt een uitgebreide reportage over het kunstproject van Florian Graf, dat ondersteund wordt door het Rotterdamse Centrum voor Beeldende Kunst en het Comité Erasmus, icoon van Rotterdam.

Meer informatie? Neem contact op met: Ab Bol: ab@realmag.nl