De anatomie van de Weemoed

Het onbestemde verlangen
Het overvalt ons allemaal wel eens op een onbewaakt ogenblik. Als de pimpelmezen kwetteren bij het lengen van de dagen. Als de maan door de bomen schijnt en de eerste vorst van het jaar in onze neus prikt. Bij het horen van de langgerekte toon van een trompet of bij het ritmisch gedreun van heipalen… Plotseling is het daar. Weemoed. Het onbestemde verlangen naar een andere tijd of naar een leven dat voorbij is.

Van Søren Kiergegaard is het inzicht dat het leven voorwaarts geleefd moet worden, maar dat wij het pas achterwaarts kunnen begrijpen. Weemoed helpt ons terug te keren op onze schreden om te begrijpen wat werkelijk belangrijk is.

Voor velen van ons waren de afgelopen maanden een tijd van rust en ruimte. Van bezinning misschien, van leegte, of van wachten. Een tijd waarin de weemoed volop gelegenheid kreeg zijn kop op te steken. Zo ook bij de redactie van REALmag. We appten elkaar berichtjes waar de weemoed van afspatte. Dachten op 1,5 meter afstand terug aan de tijd waarin we thema’s bedachten, wetenschappers en kunstenaars ontmoetten, op reis gingen, in de pen klommen, door het oog van de camera keken en vol passie de geur van papier en drukinkt opsnoven.

En nu weten we het zeker: REALmag is belangrijk! In november van dit jaar presenteren wij onze nieuwste editie tijdens drie Nachten van de Weemoed in Rotterdam, Breda en Oostende. Waar en wanneer precies staat nog niet helemaal vast, maar we houden je op de hoogte.

Waar zit jouw weemoed? Maak een selfie!
En dan nog een verzoek: weet jij waar weemoed in jouw lichaam woont?Wijs de plek aan en maak een selfie, of vraag een ander een foto te maken van de plek die je aanwijst. Beschrijf in één zin waarom het juist daar zit. Jouw bijdrage komt in het magazine en/of wordt getoond tijdens een van de presentaties.

Wij wensen je alvast een weemoedig mooie zomer!